Geen of weinig seks in de relatie

Geen of weinig seks in de relatie

Geen of weinig seks in je relatie…

 

Hebben jullie ook:

 • Een druk leven, en komt het er niet meer van?
 • Zijn jullie veel te moe, als jullie eindelijk op de bank zitten?
 • Of loopt de onderlinge communicatie niet meer?
 • Is er veel ruzie en heb je dan écht geen zin meer in seks?
 • Of zijn er fysieke problemen, waardoor het niet (meer) lukt?

Wisten jullie dat:

 • 1 op de 5 stellen geen of weinig seks meer heeft in de relatie
 • De meest voorkomende oorzaken zijn relatieproblemen, fysieke problemen en werk-of geldproblemen.
 • Gek genoeg hebben doorgaans mannen minder zin of behoefte aan seks
 • Een slechte onderlinge communicatie ook leidt tot weinig of geen seks

Als er fysieke problemen zijn adviseer ik je contact op te nemen met je huisarts of een seks-therapeut. Overigens kan overmatig alcohol-gebruik, lange werkdagen en te weinig sporten ook de oorzaak zijn van een laag testosteron, hartproblemen, stress en nog meer, waardoor ook de zin in seks verdwijnt. Maar check het bij je huisarts. Ik hou me vooral bezig met de overige oorzaken.

Seks is belangrijk in een relatie. Je bent intiem met elkaar, wat weer een extra verbinding geeft. Het lost niet direct problemen in de relatie op, maar door seks is er doorgaans wel meer begrip voor elkaar: je durft je immers nog kwetsbaar op te stellen; je laat je partner weten dat je nog dicht bij hem of haar wilt zijn. Als er problemen ontstaan in de relatie, kun je het doorgaans als eerste merken aan de (frequentie van de) seks.

Het is een fabeltje dat een man alleen maar aan seks denkt, ook als hij een vaste relatie heeft. Mannen voelen zich meestal meer ‘man’ als zij voldoende seks hebben. Als een man problemen ervaart op zijn werk of geldproblemen heeft, voelt hij dit meestal als een tekort: hij kan immers niet goed genoeg voor zijn gezin zorgen? Dit kan zijn weerslag hebben op zijn zin in seks.

Wat kun je doen?

Er zijn uiteraard al een paar dingen die je direct kan doen:

 • Maak tijd voor elkaar, en plan een avondje samen. Ga iets leuks of romantisch samen doen, waardoor je beide in de juiste stemming komt voor de seks.
 • Geen zin bestaat niet… maak maar zin! Zorg ervoor dat je partner je niet kan weerstaan. Jij weet vast nog wel waarom hij of zij jou begeert!

We denken dat seks iets is wat spontaan moet gebeuren. Dat is helaas niet het geval, anders zijn jullie nu niet op deze pagina beland!

Frequentie

Ik krijg vaak de prangende vraag wat een normale frequentie is voor seks in een vaste relatie. Dat verschilt vaak per leeftijdsgroep, fase in de relatie, behoefte etc. De één heeft immers meer behoefte aan seks dan een ander. De een is vrijer binnen de seks dan een ander. Om toch een beeld te krijgen: Volgens een onderzoek uit 2013 heeft 23 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 71 jaar heeft minstens een paar keer per week seks, 33 procent hooguit één keer per week, 21 procent hooguit een keer per maand en 23 procent heeft het afgelopen half jaar geen seks gehad met zijn of haar partner.

Dit alles kan dan wel uit onderzoek blijken, het belangrijkste is natuurlijk hoe het bij jou/jullie gaat. Want de norm bepalen jullie zelf, laat je niet gek maken door cijfers. Niks moet! De druk om te voldoen aan die zogenaamde normen helpt niet. Veel belangrijker is of jij en je partner tevreden zijn over de seksfrequentie. Praten jullie daar samen over? Zo ja, is dat op een opbouwende manier of zijn er verwijten en is er schuldgevoel? En vinden jullie de seks alle twee plezierig? Ga met elkaar in gesprek over gunstige omstandigheden en wat voor jezelf en de ander stimulerende prikkels zijn.

Verder kunnen we samen werken aan de relatieproblemen en het verbeteren van de onderlinge communicatie. Je zult zien als dit zich herstelt, ook de intimiteit en seks zich zullen herstellen. Blijft het toch nog wat achter, ondersteun ik jullie door tips en tricks.

Geïnteresseerd?

Bel of mail me voor meer informatie, offerte of het maken van een afspraak. Zie contact

Heb je fysieke problemen in de seks, raadpleeg dan een seksuoloog: https://www.nvvs.info/clienten/zoek-een-seksuoloog