Familie mediation

Familie mediation

Conflicten in families

Heb je het gevoel afgescheiden te zijn van je familie, en zie je misschien één of meerdere van je gezinsleden niet meer? En wil je weer of een beter contact met je vader, moeder, broer of zus? Of loopt de communicatie met andere gezinsleden niet zoals je zou willen?

Door diverse omstandigheden kan de relatie tussen gezinsleden enorm veranderen. Misschien doordat de schoonfamilie zich aanmeldt, en andere normen en waarden hanteren, of dat een gezinslid overlijdt. Er zijn legio oorzaken te vinden, waardoor de communicatie stopt en de aannames beginnen…

Het gebeurde mijzelf zo’n 20 jaar geleden. De familieverjaardagen en feestdagen werden een ramp, in plaats van een prettig samenzijn, en uiteindelijk escaleerde dat in een breuk met 2 van mijn zussen. Hierdoor veranderde ook het contact met mijn ouders en mijn oudste zus. Ik voelde me lange tijd afgesloten en buitengesloten. Alhoewel we op feestdagen gezelligheid creëerden met vrienden en de rest van de familie, knaagt toch dat stukje van gemis… juist op deze dagen. Toen mijn vader overleed in 2010, deed zich op natuurlijke wijze de mogelijkheid voor, om het contact met mijn zussen te herstellen. Dit ging voor mij niet zonder slag of stoot. Mede doordat ik op dat moment in mijn opleiding zat als mediator, heb ik het herstelproces in geleidelijke stappen kunnen nemen. Doordat ik mijn eigen fouten kenbaar maakte, keek ik anders naar het conflict. Hierdoor ontstond er ruimte voor mij, maar óók voor mijn zussen. Ik dank mijn mentors van de opleiding voor hun begeleiding in dit proces. Wellicht had ik anders deze stappen niet gezet..

Ik heb nu een zeer prettige relatie met mijn moeder, zussen en zwagers, die zich niet beperkt tot huis, tuin- en keukenpraat. Steeds meer wordt de veiligheid gevoeld om de dingen te zeggen waar het écht om gaat. En willen we dat niet allemaal? Verbinding voelen met onze naasten……, onze roots?

Heb je interesse of wil je meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met me op. Onder het kopje “contact” vind je mijn telefoonnummer en emailadres.