Samengesteld gezin

Samengesteld gezin

  • Ik krijg ruzie met mijn partner als ik iets over de opvoeding van zijn of haar kinderen zeg
  • Ik wil me thuis voelen in mijn eigen huis
  • Zijn/haar ex-partner verstoort ons leven
  • Ik voel me eenzaam als we met z’n allen zijn
  • We komen maar niet op één lijn
  • Zijn of haar kinderen luisteren niet naar mij

Herkenbare vraagstukken?

Als je na een scheiding of overlijden van je partner een nieuwe liefde hebt ontmoet, ben je niet altijd bezig met wat dit allemaal teweeg brengt in een één-ouder gezin. Je zit op een roze wolk en wil het liefst daar heel lang blijven, samen met je nieuwe partner.

Maar wat als het niet loopt of botert met de kinderen van je nieuwe partner? Als de irritaties alleen maar oplopen en een wig drijven tussen jou en je nieuwe liefde? Als je niet met hem of haar durft te praten over de problemen die jij hierdoor ervaart?

Onderschat deze problemen niet. Als jullie er niets mee doen, zal dit tussen jullie in komen staan en kan dit uiteindelijk de relatie opbreken.

Wat kun je doen?

Ik kan je alvast wat tips geven om mee aan de slag te gaan, en ook op internet kan je diverse informatie vinden waardoor je misschien wat bewuster wordt van waar de oorzaken van de ontstane problemen eigenlijk liggen.

  • Voorkom teleurstellingen: liefde en dankbaarheid is niet vanzelfsprekend voor je bonuskinderen. Bij je eigen kinderen geef je vanuit een liefdesband; je verzorgt ze en voedt ze zo goed mogelijk op, en je krijgt daar liefde voor terug. Die band is er met je bonuskinderen doorgaans niet. Dus stel je verwachtingen bij, en kijk wat je zelf wilt en kunt geven, zonder er iets voor terug te verwachten. Oefen hierin voor jezelf. Het hoeft echt niet in één keer goed te gaan.
  • Maak de problemen die je ervaart bespreekbaar bij je nieuwe partner. Val niet in verwijten, maar vertel vooral waarom dit zoveel met jou doet. Hierdoor zorg je ervoor dat jullie samen kunnen kijken naar oplossingen, die ook door je nieuwe partner ondersteunt worden.

Zijn de gemoederen tussen jou en de (bijna) volwassen kinderen van je partner al hoog opgelopen? Dan kan mediation ook uitkomst bieden. Belangrijk is dan dat zij ook vrijwillig aanschuiven. In een paar sessies proberen we tot de kern te komen van de ontstane problemen en afspraken te maken voor de toekomst. Ik begeleid het proces hierin, en zorg ervoor dat er een veilige omgeving gecreëerd wordt, en helder en respectvol wordt gecommuniceerd. Samen zoeken we naar oplossingen.

Afhankelijk van de situatie kan het zijn dat er eerst een (aantal) gesprekken plaatsvinden tussen jou en je nieuwe partner.

Geïnteresseerd?

Vul het contactformulier in. Of bel of mail me voor meer informatie, een offerte, of het maken van een afspraak. zie contact.