Een geslaagd traject?

Een geslaagd traject?

Mensen die bij mij komen voor relatie-therapie vragen wel eens wat het slagingspercentage is. Moeilijk te beantwoorden, want wie bepaald of een traject geslaagd is? Ik zal een voorbeeld noemen..
Een stel van eind dertig meldt zich bij mij aan voor relatie-coaching. Normaal gesproken maken we een afspraak waar beide bij aanwezig zijn, zodat onder andere een gezamenlijk doel bepaald kan worden. Dit keer geven ze beide aan liever apart met mij te praten. Omdat ze dit beide willen, ga ik hierin mee. Zo heb ik eerst een gesprek met de man, die mij, na een korte kennismaking, vrijuit verteld tegen welke dilemma’s hij aanloopt. Hij verteld mij dat als hij dit zou doen terwijl zijn partner aanwezig zou zijn, hij niet vrijuit zou kunnen spreken om haar niet te kwetsen. We bespreken zijn dilemma’s en wat hij het liefst zou willen, zonder rekening te houden met de behoeftes van zijn vrouw. Uiteindelijk sluiten we de sessie af, en hij bedankt mij. Hij heeft zijn gedachten op een rij kunnen zetten en dit met een onafhankelijk persoon kunnen delen, zonder oordeel. Ik vertel hem dat ons gesprek vertrouwelijk is, en ik dit niet met zijn vrouw deel.

Een week later heb ik een gesprek met zijn vrouw. Ook met haar heb ik een openhartig gesprek. Zij vraagt mij slechts één keer om te delen wat haar man heeft gezegd. Als ik aangeef dat dat niet belangrijk is, maar dat het nu om háár gaat, en wat de situatie met háár doet, legt ze zich erbij neer. We hebben het uitgebreid over haar situatie, en wat zij zou willen, zonder rekening te hoeven houden met de wensen of verlangens van haar man. Ze geeft aan hem niet kwijt te willen en het belangrijk te vinden elkaar weer te kunnen vinden. We bespreken de mogelijkheden en manieren om dit in gang te zetten. Het gesprek heeft haar opgelucht en weer richting gegeven. Ze weet wat ze wil en al is het misschien niet meteen mogelijk, ze streeft ernaar dit in de toekomst te realiseren.

Kort daarna krijg ik een gezamenlijke mail, waarin zij mij bedanken voor de gesprekken en ervoor hebben gekozen om op een laag tempo te bouwen aan hun relatie. Er is voor beide werk aan de winkel, en daarmee gaan ze zelf aan de slag.

Geslaagd? Zij vonden van wel… ze hebben eruit gehaald wat ze op dat moment nodig hadden.. even een steuntje in de rug.. een gesprek met iemand die niet nauw betrokken is. En hebben we dat niet allemaal op z’n tijd even nodig?