Voor het eerst samenwonend of getrouwd? Zijn deze problemen herkenbaar?

Voor het eerst samenwonend of getrouwd? Zijn deze problemen herkenbaar?

Eigenlijk bedenk je vooraf alleen maar de leuke dingen: samen ontbijten, eten koken, inkopen doen, lui op de bank ineengestrengeld een filmpje kijken, zonder pottenkijkers, samen spulletjes aanschaffen… héél leuk en wellicht romantisch allemaal. Echt allemaal een roze wolk..
Maar na een tijdje knapt die roze wolk misschien, en ga je je allebei irriteren aan kleine dingetjes. Ik noem er een paar:
• Huishoudelijke taken: waarom wordt van mij verwacht dat ik dat altijd doe?
• Troep in huis: waarom altijd die kleren naast de wasmand?
• Ik wil nog steeds uit met mijn vrienden/vriendinnen. Waarom is dat zo’n probleem?
• Moeten we nu alles samen doen?
• Waarom komen zijn/haar ouders zo vaak langs?
Ik kan zo nog wel even doorgaan.. Herkenbare items?

Het is heel logisch dat je na een half jaar of jaar op een punt bent beland, waarop je denkt: is dit het nu? En ik kan je verzekeren, het hoort er allemaal bij. Je bent ieder een eigen persoon, hebben alle twee een andere opvoeding gehad en ieder heeft zijn eigen eigenaardigheden. Niks mis mee. De kunst is te communiceren over wat belangrijk is en wat niet. En hoe onderscheid je dat? Liefde is geven en nemen, en hier een balans in vinden. Je eigenheid behouden in je relatie en toch naar de ander toe kunnen bewegen. Een liefdevolle relatie te hebben zonder je te verliezen.. en hoe doe je dat?

De meeste stellen in mijn praktijk zijn tussen de 35 en 65 jaar. Wat zij gemeen hebben is dat communiceren over wat zij belangrijk vinden moeilijk is, en hierin onderscheid te maken. Je kunt je voorstellen dat als je je overal druk overmaakt, dit voor je partner niet prettig is, je weinig ruimte laat om in te bewegen, en dat kan niet de bedoeling zijn.
Ik geef hen meestal een schaal mee; geen fysieke schaal, maar een afweging hoe belangrijk het onderwerp van de ruzie is. Is het een 6 of hoger moet je er aktie op ondernemen: schijnbaar is dit erg belangrijk voor je. Is het een lager cijfer, dan adviseer ik maar een keer diep adem te halen en het te laten gaan. Je zult zien dat je partner meer ruimte ervaart op het moment als niet op alle slakken zout wordt gelegd. De druk gaat ervan af, niet alles is meer negatief, en jullie komen uit de neergaande spiraal.

Wil je meer tips of een paar sessies voor een gelukkig leven samen? Laat het me weten via email, whatsapp of bel me. Je kunt ook gebruik maken van het contactformulier op mijn site: www.yc-m.nl/contact